Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Fibula

Fibula

13 juni 2022

Een fibula is een speld die door Romeinen wordt gebruikt om kleding vast te spelden. De fibula’s zijn meestal van brons, maar soms van ijzer of koper. Grote fibula’s zijn mantelspelden, kleinere fibula’s worden bijvoorbeeld voor het vastspelden van een sjaal gebruikt.

Grote dure fibula’s kunnen behoorlijk zwaar en flink versierd zijn. Soms worden ze geëmailleerd of er wordt met filligrain gewerkt. Voor mantels is een fibula voldoende, maar voor een bepaald type vrouwenjurk hoort er een op beide schouders. Er zijn oogfibula’s, vleugelfibula’s, schijffibula’s en nog veel meer modellen fibula’s.

Het eenvoudigste type fibula is de draadfibula. Deze wordt gemaakt van een draad van brons, ijzer of koper. De draad wordt gehamerd en in model gebogen. Het resultaat is een gebogen afgeplatte bovenzijde en een rechte onderzijde met aan een kant de veer en aan de andere de punt.

Fibula’s worden niet alleen door Romeinen gedragen, ook de Grieken gebruiken ze al. Kelten en Germanen dragen eveneens fibula’s en later bijvoorbeeld ook de Vikingen.

58 fibula’s ♥

Tijdens de opgravingen in castellum Albaniana zijn 58 fibula’s aangetroffen. Er zijn vooral fibula’s gevonden uit de tweede helft van de eerste eeuw en uit de vroege tweede eeuw. Het gaat om typisch militaire fibula’s. Gevonden zijn: 1 midden LaTène, 1 haakfibula, 2 boogfibula, 9 knikfibula, 13 oogfibula, 18 aucissafibula, 4 scharnierfibula, 7 draadfibula, 1 schijffibula en 2 omegafibula.

Foto boven: replica koperen draadfibula

Foto onder: fibula opgegraven bij castellum Albaniana
Bron: Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland
CC BY 4.0

Alphen_aan_den_Rijn_Albaniana_fibula.jpg