“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

En wat er nog meer op het programma staat…

En wat er nog meer op het programma staat…

30 augustus 2022

Tijdens het Romeins Weekend op 3 en 4 september is er veel te beleven in het Alphense Stadshart. Naast de grote militaire kampen en shows, de gewone burgers, de gladiatoren en de museale presentaties, zijn er ook kleinere activiteiten en demonstraties.

Het meeste aanbod is te vinden op en rond het Rijnplein. Hier stond tenslotte het Romeinse castellum met eromheen de kampdorpen met de families van de soldaten, ambachtslieden, winkeliers en handelaren.

De ambachtenmarkt is aantrekkelijk met bijzondere producten die allemaal op de ‘ouderwetse’ manier zijn gemaakt. Er is een leerbewerker, er is jam, er zijn met natuurlijke materialen geverfde stoffen en er is een astroloog. Een bezoekje aan de Beautysalon is een aanrader, hier worden dames van een Romeins kapsel voorzien. Het zelf maken van een leren buidel is meer Germaans dan Romeins, maar Germanen en Romeinen leefden wel in dezelfde tijd en ook wel in dezelfde omgeving.

Speciaal voor de kinderen is de soldatentraining met een schild, een helm en een zwaard. Samen marcheren, in het gelid lopen en vooral de bevelen van de Romeinse soldaat opvolgen. Romeinse bordspelletjes worden uiteraard gespeeld door iedereen, kinderen en volwassenen.

In het hele Stadshart is Romeinse muziek te horen door rondtrekkende muzikanten. De zaterdag wordt door de Romeinen afgesloten op het Thorbeckeplein waar zij van een maaltijd genieten.

In winkelcentrum De Aarhof is de Romeinse virtual reality van Game Arena een belevenis, maar de op ‘de Romeinen’ geïnspireerde schilderijen en kostuums van Atelier Verfstreken zijn heel bijzonder.

Meer informatie staat in het programma.