Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

De schilder

De schilder

08 april 2022

Een belangrijk ambacht is in de Romeinse tijd dat van schilder. De schilder zorgt voor een kleurtje op beeldhouwwerk, beschilderd kale bepleisterde muren en maakt portretten en andere voorstellingen op houten panelen. Omdat de Romeinen dol zijn op kleur kun je als schilder een lekkere boterham verdienen.

Schilderen is een ambacht en dat leer je als leerjongen of -meisje van een meester in het beroep. Soms is dat bij een klein bedrijf en soms bij een grote onderneming met meer leerlingen in verschillende stadia van hun opleiding. Na de leertijd kan een schilder aan de slag in een groter atelier of zich als zelfstandige vestigen.

Het beroep van schilder wordt zeker door zowel mannen als vrouwen uitgeoefend. Dit blijkt onder meer uit een fresco op een wand in Pompeii (foto) van een vrouwelijke schilder met een aantal toeschouwers.

Beschilderd pleisterwerk ♥

Er zijn fragmenten beschilderd pleisterwerk aangetroffen in een laag Romeins puin aan de Molenvliet. Dit pleisterwerk komt uit een stenen Romeins gebouw. Na het jaar 160 wordt in Albaniana in steen gebouwd.

 

33 De schilder  afbeelding Pompeii.jpg