“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

De helm

De helm

07 april 2022

Alle militairen hebben eenzelfde soort uitrusting, maar toch zijn er grote en kleine verschillen. Dat heeft te maken met verschillen in tijd, regionale verschillen en hoe groot de beurs van de eigenaar is. Bij een Romeinse helm is dat bijvoorbeeld te zien aan de versierende elementen.

Soldaten moeten allemaal hun eigen uitrusting betalen. Een deel wordt door het leger geleverd en de kosten worden ingehouden op de soldij. Een ander deel schaffen de soldaten zelf aan.

Er zijn bijvoorbeeld grote werkplaatsen waar voor het leger helmen worden gemaakt en waar deze ook in bulk worden afgenomen door de legeronderdelen. Maar niet elke soldaat heeft op hetzelfde moment een nieuwe helm nodig en bovendien wisselen de helmen nogal eens van eigenaar. Tweedehands is in Romeinse termen helemaal prima en zeker geen schande.

Helmen worden niet overal precies hetzelfde gemaakt. In de regionale werkplaatsen worden aanpassingen gedaan. Deze zijn door de tijd heen niet hetzelfde, er is een ontwikkeling te zien. Daarom kunnen archeologen van veel helmen snel achterhalen waar en wanneer deze zijn gemaakt.

Techniek

Een helm wordt in de eerste eeuwen van de jaartelling, de tijd van de Romeinse bezetter langs de Rijn, volgens een eenvoudige standaard gemaakt. De helm wordt gemaakt van ijzer met bronzen beslag en versierende elementen.

De onderdelen zijn: de helm zelf, een nek – en schouderbescherming aan de achterzijde, bescherming rond de oren, een uitstekende rand op het voorhoofd, bescherming over de wenkbrauwen en scharnierende wangkleppen.

Daarnaast zijn er bevestigingspunten voor de helmbos. Ook zijn er versierende elementen vaak gemaakt van brons.

Gerestaureerde wangkleppen ♥

In castellum Albaniana zijn verschillende onderdelen van helmen gevonden: zes fragmenten, tien wangkleppen, tien helmboshouders, twee oorbeschermers en twee rozetbeslag. Twee van de wangkleppen zijn gerestaureerd, omdat zij in goede conditie zijn aangetroffen. De beide wangkleppen zijn van het eerste-eeuwse type Weisenau.

Op de foto helm type Gallic C Weisenau replica