“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Commandantswoning

Commandantswoning

17 mei 2022

De commandantswoning ligt binnen de castellum muren van Albaniana naast het hoofdkwartier. In elk castellum staan het bestuurscentrum, de principia, en de woning van de prefect, het praetorium, naast elkaar langs de, soms doorgaande, hoofdweg.

De commandantswoning is verreweg het meest luxe en Romeinse gebouw in de wijde omgeving van Albaniana. De prefect is dan ook de aangewezen man om te heersen over het garnizoen én over de burgers in het kampdorp en de boeren in de omgeving. Zijn woning verdient een flinke portie Romeinse luxe.

Als er eenmaal steenbouw wordt toegepast zijn het zeker het hoofdkwartier en de commandantswoning die stenen muren en een pannendak hebben. Lemen wanden zijn overigens ook gemakkelijk te pleisteren. Daarmee is de weg vrij om de wanden te beschilderen en een Romeinse indruk te maken op bezoekers. 

Rond een open binnenplaats, met een atrium en een waterbekken, zijn verschillende vertrekken. Zeer waarschijnlijk in ieder geval een keuken, andere dienstvertrekken, een of meer kantoren, een eetkamer en slaapkamers.

In de commandantswoning is plaats voor de prefect, zijn vrouw en kinderen, zijn bedienden en zijn slaven. Een Romeinse huishouding is traditioneel uitgebreider dan een modern gezin.

Commandantswoning 2 privé woonruimte.jpg

Commandantswoning 3 privé ligbed.jpg

Commandantswoning 4 privé cubiculum.jpg

Op de foto's reconstructies van Romeinse vertrekken en meubilair in Museumpark Archeon.