“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.”

Welkom in Romeins Albaniana!

Clavi

Clavi

25 december 2021

Buitengewoon populair zijn clavi. Dit zijn twee banden die oorspronkelijk in de tunica zijn geweven, links en rechts van de halsopening. De clavi lopen van voor naar achteren over het voorpand en het rugpand.

Als een tunica met ingeweven clavi versleten is, worden deze banden eruit geknipt en hergebruikt op een ander kledingstuk. Ook worden losse clavi speciaal geweven om op een tunica te naaien. Clavi zijn er in veel kleuren en ze zijn er van smal naar breed.

Er zijn eenvoudige smalle clavi in goedkope wol en goedkope kleuren die door de gebruikte weeftechniek iets speciaals kunnen krijgen. Bandweven is een eenvoudige techniek. Clavi worden speciaal als de banden in de lengte strepen van verschillende breedte krijgen en er verschillende kleuren worden gebruikt. Ook apart zijn dwarsgestreepte clavi.

Er zijn ook bredere clavi die in een andere weeftechniek, het kaartweven, met veel fijner materiaal worden gemaakt en een ingewikkelder motief hebben. Dit komt omdat voor kaartweven veel meer draden worden gebruikt. Door de kaartjes in te zetten met heel fijn draad en deze te draaien kunnen fraaie motieven worden gemaakt.

Kostbare clavi zijn kunnen ook heel fijn geweven banden zijn die met de hand uitbundig worden geborduurd. Eveneens kostbaar zijn paarse clavi die met een kostbare purperen verfstof worden geverfd.