Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Bewaking vanuit de torens

Bewaking vanuit de torens

10 juni 2024

Een van de vele taken van de soldaten in het Romeinse castellum Albaniana is het bewaken van het fort en vooral het bewaken van de Rijn. Dat gebeurt vanaf de omwalling met de verschillende torens waar de soldaten wachtlopen en vanuit wachttorens langs de rivier. Ook bij de poorten staat bewaking.

Het Alphense castellum Albaniana heeft vier poorten met elk twee poorttorens, vier hoektorens en vier torens aan de lange zijden. In totaal zijn er zestien torens die boven de muren uitsteken en die dienen als uitkijkposten voor het Romeinse garnizoen. De torens zijn onderling verbonden door de weergang op de muren. De soldaten beklimmen de torens via de trappen bij de poorten aan de weg die langs de binnenkant van de muren loopt, de via segularis.

Wachttorens

Tussen de castella staan wachttorens. Deze staan vlakbij de rivier en zijn soms al veel ouder dan de castella langs de Limesgrens. Een wachttoren heeft een klein vloeroppervlak van een paar vierkante meter. De ingang is op de eerste verdieping en bereikbaar via een ladder die de soldaten gemakkelijk kunnen optrekken.

Op de bovenverdieping is een platform of er is een ommegang rond de toren. Vanaf hier is een goed uitzicht op de rivier. Ook wordt hier de communicatie tussen de torens geregeld.

Archeologische uitdaging ♥

Het Alphense castellum is ongeveer 80 bij 120 meter. Het heeft vele tientallen jaren geduurd voordat het castellum in het Alphense centrumgebied werd gevonden. Een wachttoren is tussen 3 bij 3 en 5 bij 5 meter. Daarom worden deze zelden aangetroffen.

Wel zijn regelmatig resten van kleine bouwwerken langs de rivier gevonden waarvan archeologen niet weten wat de functie was, maar waarvan een aantal wellicht een wachttoren was.