Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Ballista werpkogels

Ballista werpkogels

07 augustus 2022

De ballista schiet zware kogels af. Hoe groter de ballista, hoe zwaarder de kogel. Er zijn loden en stenen kogels, maar er zijn vooral kogels van gebakken klei. Deze krijgen een ronde of biconische vorm en worden gebakken in grote kleiovens.

De maat van de werpkogel hangt af van de boorgaten van de ballista. Er zijn veel variaties. Van relatief kleine kogels voor een manshoge wendbare ballista tot enorme kogels die in zware belegeringswapens worden gebruikt.

Tijdens de opgravingen van Albaniana zijn rolkeien aangetroffen die als munitie zijn gebruikt. Ook zijn 12 ronde en 114 biconische werpkogels gevonden van aardewerk. De biconische kogels zijn gemiddeld 12 cm lang en 7,5 cm breed en hebben dan een gewicht van ongeveer 500 gram. De ronde kogels zijn eveneens gemiddeld 500 gram en variëren in maat van 5 tot 9 cm doorsnede.

Mislukt baksel ♥

De meeste van deze werpkogels komen uit een depot in gracht 2. Het gaat om een nest baksels dat is mislukt. De klei is niet goed gebakken waardoor de kogels te zacht zijn gebleven. Het depot stamt uit het midden van de eerste eeuw en hoort daarmee bij het eerste houten castellum.