Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Ballista

Ballista

07 augustus 2022

De ballista is een aanvalswapen. Het wapen bestaat uit een zware houten staander met hierop een geleider voor de kogel. De ballista werkt volgens hetzelfde principe als een scorpio, beide wapens zijn een katapult.

Met een ballista worden kogels van steen of gebakken klei, soms van lood, geworpen. Een manshoge ballista werpt relatief kleine kogels af. De maat is afhankelijk van het gat waar de steen doorheen moet als deze wordt afgevuurd. De kogels zijn rond of conisch van vorm.

Een kleinere ballista wordt door twee soldaten bediend. Deze staat vast op een driepoot of is op een plank gemonteerd met houten wieltjes. Daardoor kan de ballista beter in stelling worden gebracht als op bewegende doelen wordt geschoten.

In de hele Romeinse periode zijn verbeteringen aan de wapens aangebracht. Dit geldt zeker voor de ballista, die door technische verbeteringen steeds lichter wordt, verder kan werpen en gemakkelijker te bedienen is.

Mechanisme

Op een grote houten staander wordt een ladder gemonteerd met aan de voorzijde spanramen en aan de achterzijde een mechanisme waardoor de schutter het wapen kan richten en afvuren. De pees wordt gespannen tussen armen die aan het spanraam zijn bevestigd. Dit kan met katrollen of met een tandwielsysteem. Op de ladder ligt de munitie, zware kogels van steen of klei of een aardewerk pot met metalen punten.

57 Ballista geschutsopening.jpg