Ambachtslieden werken vaak in familiebedrijven met werknemers, leerlingen en slaven. In het kampdorp worden vooral ambachten uitgeoefend die het leven in een castellum, een Romeinse kazerne, gemakkelijker maken.
De beroepen en ambachten in een kampdorp passen bij een bloeiende gemeenschap met een sterke relatie met het Romeinse leger. Dat is tenslotte hun bron van inkomsten. De bedrijven in een vicus worden gerund door familieleden van de soldaten in het castellum, vrouwen en kinderen, door veteranen die in de buurt van hun voormalige eenheid hun ambacht blijven uitoefenen en door al dan niet lokale gelukszoekers die een goede kans zien.
Ambachten die alleen in een kampdorp worden uitgeoefend hebben te maken met textiel en visserij. Daarnaast is ook handel een typisch burgerberoep. Hoewel het niet direct om een ambacht gaat, zijn ook horeca en logies alleen in een kampdorp te vinden.
Verschillende ambachten worden zowel in een kampdorp als in het castellum uitgeoefend. Het gaat dan vaak om gespecialiseerd werk dat niet expliciet te maken heeft met activiteiten en uitrusting van het leger. Bijvoorbeeld bewerken van bot, gewei en hoorn, productie van aardewerk of scheepvaart.
Vooral metalen onderdelen van werktuigen zijn geschikt om ambachten te herkennen. In de gestorte grond in Kerk en Zanen zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Deze zijn in het boek ‘Gered uit de Grond’ verzameld. De Alphense verzameling is afgezet tegen de vondsten uit het noordelijke grensgebied. Aan de hand van deze vondsten is een lange lijst met ambachten samengesteld in ‘Leven aan de Limes’ (Van Hees 2017, scriptie).
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl