De paleogeografische kaart van Marieke van Dinter is heel belangrijk om inzicht te krijgen in hoe het landschap rond castella Albaniana en Nigrum Pullum er uitziet in de Romeinse tijd. Op de kaart staan onder meer de waterlopen en de moerassige veengebieden.
De gemeente Alphen aan den Rijn wordt in de Romeinse tijd doorsneden door een grote rivier, met vanaf het Oog van Koudekerk een dubbele hoofdstroom naar de kust. De veenrivieren Meije, Gouwe en Kromme Aar worden vergezeld door kleinere beken. Allemaal wateren ze af in de Oude Rijn. Het is een moerassig veenlandschap.
Langs de rivier en langs de kleine waterwegen is een smalle corridor van oeverwallen en riviervlakte met daarna moerassige veenbossen en rietvelden. Grenzend aan de rietvelden is er niets anders dan onbewoonbare veengrond met hoge veenkussens.
Op de kaart is dit te zien door de kleuren:
Op de kaart is behalve het landschap ook weergegeven hoe het tracé van de Romeinse Limesweg heeft gelopen. Op verschillende punten is de Limesweg aangetoond en deze punten staan op de kaart.
Ook is de bebouwing ingetekend. Het gaat dan om de opgegraven castella Albaniana en Nigrum Pullum met hun kampdorpen (vici). Verder staan er verschillende boerenhoeves op de kaart, die overigens niet gelijktijdig bestaan, en een aantal militaire locaties.
Ook is door een ‘educated guess’ de positie van wachttorens en -stations aangegeven; deze worden hier verwacht maar zijn (nog) niet aangetoond.
De paleogeografische kaart van Marieke van Dinter is als bijlage gevoegd bij een uitgebreid artikel. Van Dinter is fysisch geograaf en maak landschapsreconstructies en paleogeografische reconstructies.
De illustratie is een uitsnede van de paleogeografische kaart van Marieke van Dinter (citaat)
Romeins Alphen is een initiatief van Minerva TXT producties / Eveline
Verhoeve
Copyright © teksten en foto's Eveline Verhoeve
Contact:
MinervaTXTproducties@ziggo.nl