Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Albaniana stadswandeling halte 7 J.K. Haalebosbrug

Albaniana stadswandeling halte 7 J.K. Haalebosbrug

15 augustus 2022

Halteplaats 7 is een naar archeoloog Jan Kees Haalebos vernoemde brug. Professor Haalebos heeft de archeologische opgravingen in het Alphense centrumgebied geleid.

Dat er in Alphen aan den Rijn een Romeins castellum ligt, is al heel lang bekend. Albaniana staat ingetekend op de middeleeuwse Peutingerkaart met het Romeinse wegenstelsel. De koopman Pieter Plemper beschrijft in 1714 de Romeinse ‘gedenktekens’ die dan nog zichtbaar zijn, waarmee hij de aardwerken van het castellum bedoelt.

Vele jaren later, in 1920 wordt na de grote brand aangetoond dat onder de Adventskerk in ieder geval Romeinse resten zijn. Als er nieuwe riolering in het stadshart wordt aangelegd, blijkt opnieuw dat er ‘iets’ Romeins onder de grond ligt.

In 1997 begint de renovatie van de complete Hoge Zijde. Pas in 1998-1999  en in 2001-2002 worden gerichte opgravingen gedaan naar het Romeinse castellum. Het castellum wordt gevonden, maar er is onvoldoende van over om iets van de bouwwerken op de opgravingsplekken te bewaren.

De vele vondsten - onder meer munten, aardewerk, houten voorwerpen, metalen wapens en uitrusting van soldaten, sieraden en gereedschap - zijn ondergebracht in het Provinciaal Archeologisch Depot en in musea als het Archeologiehuis / Romeins Museum in Alphen aan den Rijn en het RMO in Leiden. In Museumpark Archeon staat een reconstructie van de eerste houten poort met een deel van de omwalling.

Halteplaats 8 is Fossapad hoek St. Jorisstraat.

Albaniana stadswandeling halte 7 J.K. Haalebosbrug reconstructie poort.JPG