Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Albaniana stadswandeling halte 17 Bibliotheek Rijn & Venen

Albaniana stadswandeling halte 17 Bibliotheek Rijn & Venen

15 augustus 2022

Wat de Romeinen betreft zijn Frisii, Cananefaten en Bataven allemaal Germanen. Dat zien zij zelf echter anders. Germanen vinden niet dat zij één volk zijn. Het is gewoon een naam die door Julius Caesar, Romein in hart en nieren, aan hen is gegeven.

Germaanse stammen zijn kleine los-vaste groepen die om politieke redenen met elkaar samenwerken. En ze zijn ook niet erg honkvast. Net als Keltische groepen trekken zij naar elders als bijvoorbeeld het land niet genoeg voedsel meer oplevert of als er strijd wordt gevoerd met de ‘buren’. Dit vinden deze volkeren normaal.

En dat stuit bij de Romeinen, die een heel gecentraliseerd honkvast bestaan kennen, op veel onbegrip. Aan de andere kant biedt het ook kansen. Het is niet heel moeilijk om rondtrekkende Germanen of Kelten als excuus te gebruiken om een oorlog te voeren. En actieve bevolkingspolitiek, waarbij de overheersende partij de overwonnenen herhuisvest waar het goed uitkomt, wordt door de Romeinen omarmd.

Door de militaire en politieke druk van de Romeinse overheersers gaan groepen ook samenwerken die dit anders niet zouden doen. Zo ontstaat aan het einde van de eerste eeuw de Cananefaten. Dit is een samenraapsel van groepen en groepjes, de meeste uit het noorden waaronder veel Frisii en mogelijk Chauken. Zij vestigen zich in het stroomgebied van de Gantel, in het huidige Westland. Na het vertrek van de Romeinen, ergens halverwege de derde eeuw, is van de Cananefaten als stam of volk helemaal niets meer vernomen.

Halteplaats 1 is Het Brugwachertje bij de Alphense Brug

Albaniana stadswandeling halte 17 Bibliotheek Rijn & Venen Cananefaten.jpg