Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Afgebrande castella

Afgebrande castella

27 december 2021

Tijdens de Bataafse Opstand in 69-70 zijn de grensforten langs de Oude Rijn in brand gestoken. De Romeinen steken de castella zelf in brand om te voorkomen dat de versterkingen tegen hen kunnen worden ingezet door de opstandelingen.

De Bataafse Opstand is slechts een van de vele opstanden tijdens de onderlinge gevechten van de Romeinse legioenen na de moord op keizer Nero in 68. De legioenen en hun legeraanvoerders bemoeien zich intensief met de opvolging. Dat resulteert in het Vierkeizerjaar. In 69 grijpt Vespasianus de macht en deze keizer herstelt de orde.

Het begint in 69 allemaal in de kuststreek. De Cananefaten, waarschijnlijk geholpen door de Frisii, onder aanvoering van Brinno vallen in 69 verschillende castella langs de Romeinse noordgrens aan. Als eerste is er een aanval op twee cohorten Romeinse legionairs die, waarschijnlijk bij het castellum van Valkenburg, in winterbivak verblijven.

Vervolgens worden de castella Fectio (Vechten), Matilo (Leiden), Albaniana (Alphen aan den Rijn) en Nigrum Pullum (Zwammerdam) door de opstandelingen belaagd en uiteindelijk door de Romeinen zelf met de grond gelijk gemaakt. Daarna is het de beurt aan Traiectum (Utrecht) en dan pas sluiten de Bataven onder leiding van Julius Civilis zich aan bij de opstand.

Brandlaag ♥

Tijdens archeologische opgravingen is zowel in het centrum van Alphen aan den Rijn als in Zwammerdam inderdaad een brandlaag uit het jaar 69 aangetroffen op de plek van de Romeinse castella.