Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber.

Welkom in Romeins Alphen!

Aardewerk van de Frisii

Aardewerk van de Frisii

23 maart 2022

Tijdens de opgravingen van het terrein van castellum Albaniana is inheems aardewerk van de Frisii gevonden. De scherven zijn bij elkaar ongeveer 2 procent van het totale aantal vondsten. Er zijn in ieder geval onderdelen van knobbeloorpotten en van borden gevonden. Ook zijn er zoutcilinders uit de kuststreek aangetroffen.

Het overgrote deel van de gevonden scherven op het Alphense castellumterrein is aantoonbaar Romeins. Romeins aardewerk is gemakkelijk herkenbaar, omdat het gedraaid is op een pottenbakkersschijf.

Inheems aardewerk daarentegen wordt met de hand gevormd. Dit is het geval bij 585 scherven oftewel 2 procent van het totaal. Het overgrote deel hiervan, 560 scherven, is gemaakt door de Frisii.

Ongeveer 10 procent van het Friese aardewerk is versierd met indrukken. Het gaat om nagelindrukken in de randstukken en vingertopindrukken op wanden. Ook zijn er in de natte klei ingekraste lijnen en indrukken van blokjes.

De rest van het aardewerk is onversierd inheems Fries aardewerk. Er zijn vooral veel knobbeloorpotten gevonden. Deze potten zijn bol met een korte hals en met een of twee kleine oren.

Het inheems Friese aardewerk is grotendeels verschraald met planten, twee scherven zijn gemagerd met gruis. Dit betekent dat de klei wordt gemengd gruis van gebakken klei of zoals hier bij 90 procent van de scherven met plantaardig materiaal.

Er zijn ook 25 scherven van zoutcilinders gevonden. De meeste scherven van zoutcilinders komen uit de kuststeek en zijn dik en gelig van kleur. Vijf scherven zijn echter afkomstig uit de streek waar de Morini wonen. Zij bewonen het kustgebied van Noord-Gallië en Belgica. Deze scherven zijn van dunne roodgebakken trechtervormige cilinders.

Handgevormd aardewerk ♥

Er zijn 585 scherven van handgevormd, dus inheems, aardewerk gevonden, Hiervan is ongeveer 90 procent verschraald met plantaardig materiaal. Deze scherven zijn grotendeels van knobbeloorpotten gemaakt door de Frisii. 

Op de foto vrijwel complete potten inheems aardewerk van de Frisii gevonden in 1994 in een afvalkuil bij Castricum, de scherven uit Albaniana zijn van dit soort potten.